Συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: «Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών, φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις».

Συζήτηση επί της αρχής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών: «Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών, φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις».

Θεόδωρος Καράογλου:

Κύριε Πρόεδρε, είκοσι έξι μήνες μετά τις εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004, νομίζω ότι είναι απαραίτητο να θυμηθούμε την κατάσταση στην ελληνική οικονομία, όπως την παρέλαβε η νέα διακυβέρνηση της χώρας, για να μπορέσουμε στη συνέχεια να κάνουμε και ένα μίνι απολογισμό της έως τώρα δράσης της Κυβέρνησης και να δούμε σε ποιο σημείο βρισκόμαστε σήμερα, αλλά και ποιες είναι οι προοπτικές και το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Αυτός ο μίνι απολογισμός είναι απαραίτητος, όχι γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε την πολύ λάθος οικονομική πολιτική που άσκησαν όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά γιατί πρέπει, παραδειγματιζόμενοι από τα λάθη αυτά, να κάνουμε εκείνες τις διορθωτικές κινήσεις που είναι απαραίτητες και να εφαρμόζουμε μια σωστή πολιτική για ένα καλύτερο μέλλον του ελληνικού λαού.

Ποιος δεν θυμάται, λοιπόν, τα τεράστια ελλείμματα που παραλάβαμε από την κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., υπερτετραπλάσια αυτών που με ψεύτικα στοιχεία και «δημιουργική λογιστική» προσπαθούσαν να εμφανίσουν στον ελληνικό λαό; Ποιος δεν θυμάται το δυσθεώρητο δημόσιο χρέος που ήταν σαφώς πολύ μεγαλύτερο από αυτό που ισχυρίζονταν τα τότε στελέχη του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, τα κρυφά, ανεξέλεγκτα χρέη, σαράκι της ελληνικής οικονομίας; Ενδεικτικά να αναφέρω τα χρέη προς τους προμηθευτές των νοσοκομείων, τα χρέη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, που δεν έπαιρναν ούτε καν τα θεσμοθετημένα χρήματα, αυτά που οι ίδιες οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχαν θεσμοθετήσει με νόμο, τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία και μια σειρά άλλων κρυφών οφειλών, «ων ουκ έστι αριθμός».
Όλα αυτά ήταν φυσικά αποτέλεσμα ενός σπάταλου, ενός σάπιου, ενός διεφθαρμένου κρατικού μηχανισμού, έτσι όπως οι πολιτικές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τον είχαν καταντήσει -είναι γνωστή άλλωστε η ορολογία «το σπάταλο κράτος του ΠΑ.ΣΟ.Κ.»- με το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας να χειροτερεύει συνεχώς, ενώ ταυτόχρονα η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας μέρα με τη μέρα να κατρακυλάει στις τελευταίες θέσεις του πίνακα ανταγωνιστικότητας των χωρών του κόσμου.
Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα ήταν πάρα πολλοί αυτοί που αμφέβαλλαν για το αν η νέα διακυβέρνηση της χώρας μπορούσε να διορθώσει την κατάσταση, αν μπορούσε να μειώσει τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος, να αυξήσει την παραγωγικότητα και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Υπό τις δημοσιονομικές συνθήκες που επικρατούσαν το 2004, αυτό ήταν ένα πάρα πολύ δύσκολο στοίχημα και ήταν ελάχιστοι αυτοί που στοιχημάτιζαν ότι η νέα διακυβέρνηση της χώρας μπορεί να πετύχει.
Και όμως, η Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, με μια συγκεκριμένη, μελετημένη καλά οικονομική πολιτική, πέτυχε. Μετά την δημοσιονομική απογραφή, που ήταν απαραίτητη για να γνωρίζει και ο ελληνικός λαός, αλλά και όλοι, ποια ακριβώς ήταν η κατάσταση στην ελληνική οικονομία, χωρίς κανένα φοροεισπρακτικό μέτρο, με ήπια δημοσιονομική πολιτική, κατόρθωσε να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα θετικά την κατάσταση στον τομέα της οικονομίας.
Με μια έντονη αναπτυξιακή πολιτική, με μεταρρυθμίσεις - τομές που είχε και έχει ανάγκη ο τόπος, η χώρα μας, με περιορισμό της σπατάλης στο δημόσιο τομέα, με πετυχημένες αποκρατικοποιήσεις, η Κυβέρνηση πέτυχε να αποκαταστήσει το κλίμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Η οικονομική πολιτική αυτή, η εφαρμογή της συγκεκριμένης, ολοκληρωμένης οικονομικής πολιτικής που επιγραμματικά αναφέρω: νέος αναπτυξιακός νόμος, φορολογική μεταρρύθμιση με μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων, μεταρρυθμίσεις στις Δ.Ε.Κ.Ο., μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, αντιμετώπιση και επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος των τραπεζών, συγκεκριμένες πολιτικές και μέτρα για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, αντιγραφειοκρατική πολιτική, νόμος για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και πολλά άλλα τέτοιου είδους μέτρα, πέτυχε συγκεκριμένα, μετρήσιμα μεγέθη. Επίσης ενδεικτικά και επιγραμματικά, για λόγους οικονομίας του χρόνου αναφέρω:
Μείωση του ελλείμματος από 6,9% που παραλάβαμε το 2004 στο 4,5% το 2005 και κάτω από 3% στο τέλος του 2006.
Μείωση του δημοσίου χρέους.
Αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης κατά 4% το πρώτο τρίμηνο του 2006, όταν -να θυμίσω- το πρώτο τρίμηνο του 2004 ήταν 3,4% και μάλιστα μια χρονιά Ολυμπιακών έργων.
Μείωση της ανεργίας από 11,3% το πρώτο τρίμηνο του 2004, στο 9,7% στο τέταρτο τρίμηνο του 2005. Είναι σαφές ότι το πρόβλημα της ανεργίας δεν έχει λυθεί στη χώρα, αλλά αυτό που πρέπει να σημειώσουμε και είναι ιδιαίτερα σημαντικό και είναι ενδεικτικό της δυναμικής της πορείας, στην οποία ήδη μπήκε η ελληνική οικονομία, είναι ότι για πρώτη φορά παρατηρείται το φαινόμενο της κατά μιάμιση μονάδα μείωσης της ανεργίας.
Αύξηση των εξαγωγών κατά 43% συνολικά στο πρώτο δίμηνο του 2006, συγκριτικά με το πρώτο δίμηνο του 2004.
Εντυπωσιακή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, η οποία από την πεντηκοστή θέση που ήταν το 2004, ανέβηκε στην τεσσαρακοστή δεύτερη, κάνοντας ένα άλμα οκτώ θέσεων. Αυτό είναι άλλη μια απόδειξη της σωστής εφαρμογής μιας νέας αποτελεσματικής οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής.
Επίσης, θαυμαστή επιτάχυνση των ρυθμών απορρόφησης του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Από το 13% που παραλάβαμε το Μάρτιο του 2004, σήμερα ο ρυθμός απορρόφησης των πόρων του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης έχει ξεπεράσει ήδη το 43%.
Να θυμίσω βέβαια, στο σημείο αυτό, τα αποτελέσματα των κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στον επίσημο απολογισμό του Β' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, που πριν λίγες ημέρες έγινε, ότι χάθηκε το 7% περίπου των χρηματοδοτήσεων του Β' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης ή 1 δισεκατομμύριο ευρώ περίπου. Και βέβαια για μια ακόμη φορά είχαμε το θλιβερό προνόμιο να είμαστε η πρώτη χώρα, από τις δεκαπέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην απώλεια πόρων.
Πετυχημένα αποτελέσματα στις αποκρατικοποιήσεις, μετοχοποιήσεις επιχειρήσεων του ελληνικού δημοσίου. Να θυμηθούμε στο σημείο αυτό τις πετυχημένες αποκρατικοποιήσεις, μετοχοποιήσεις του 2005 στην Εθνική Τράπεζα, στον Ο.Τ.Ε., στον Ο.Π.Α.Π., που έφεραν πολύ περισσότερα έσοδα από τα προβλεπόμενα στον προϋπολογισμό του 2005. Ήδη το πρώτο πεντάμηνο του 2006, με τις έως τώρα, ιδιαίτερα πετυχημένες, μετοχοποιήσεις της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, το 85% περίπου των φετινών στόχων έχει επιτευχθεί και αναμένεται, εντός του Ιουνίου, με την μεταβίβαση ενός σημαντικού ποσοστού της Εμπορικής Τράπεζας, να ξεπεραστεί κατά πολύ ο στόχος αυτός του προϋπολογισμού.
Όλα αυτά φυσικά, αγαπητοί συνάδελφοι, δεν έγιναν έτσι τυχαία, δεν ήταν αποτέλεσμα κάποιου «αυτόματου πιλότου», αλλά προϊόν μιας ολοκληρωμένης, συνειδητής αναπτυξιακής οικονομικής πολιτικής, που έφερε αυτά τα αποτελέσματα. Και αυτή την πετυχημένη πολιτική έρχεται να συνεχίσει η Κυβέρνηση με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Στόχος της η ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, κάτι που αποτελεί βασικό στόχο για την αξιοποίηση των ευκαιριών που δημιουργεί η παγκόσμια, αλλά και η ευρωπαϊκή οικονομική ολοκλήρωση.
Με βασικούς φορείς εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας το υπό συζήτηση και υπό σύσταση Εθνικό Συμβούλιο Εξαγωγών και τον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών, η Κυβέρνηση διαμορφώνει ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για την περαιτέρω ανάπτυξη των εξαγωγών. Ήδη ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών, μετά από μια περίοδο απόλυτης αδράνειας έως το 2004, έχει δραστηριοποιηθεί ιδιαίτερα το 2004 και το 2005. Σήμερα καλούμαστε να θεσμοθετήσουμε τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών που μέχρι τώρα λειτουργούσε άτυπα, αποσπασματικά, περιστασιακά.
Στήνει σήμερα η Κυβέρνηση ένα φορέα που μπορεί μαζί με όλα τα άλλα μέσα εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας να βοηθήσει να συνεχιστεί αυτή η ιστορία προόδου της ελληνικής οικονομίας.
Χαίρομαι που οι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ. συμφωνούν με την θέσπιση και λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Εξαγωγών. Χαίρομαι που συμφωνούν μ' αυτό που τόσα χρόνια αυτοί δεν μπόρεσαν να κάνουν και η νέα διακυβέρνηση της χώρας σε δυο χρόνια κάνει πράξη.
Είναι θετικό, κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ότι συμφωνείτε με ένα οικονομικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης. Βεβαίως, αυτό πρέπει να το κάνετε και με μια σειρά άλλων νομοσχεδίων, αν θέλετε να συμβάλλετε θετικά στην ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας που οι πολιτικές σας τόσα χρόνια είχαν καταβαραθρώσει.
Δεν μένει λοιπόν παρά να κάνετε την αυτοκριτική σας, να ζητήσετε συγνώμη από τον ελληνικό λαό για όσα εξαιτίας των πολιτικών σας έχει υποφέρει, να ανανεωθείτε σε πρόσωπα, ιδέες και πρακτικές, αν θέλετε να ελπίζετε σε ένα καλύτερο αύριο για τον κομματικό σας φορέα. Διαφορετικά θα μείνετε για αρκετά χρόνια ακόμα στην αντιπολίτευση, μακριά από τις προσπάθειες για πρόοδο και προκοπή του ελληνικού λαού και της ελληνικής Κυβέρνησης, που όπως αποδεικνύεται από τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, στήριξε και εξακολουθεί να στηρίζει ο ελληνικός λαός.
Ξεπεράστε, λοιπόν, τις μικροψυχίες, τις μικροπολιτικές αντιπολιτευτικές κορώνες, ελάτε μαζί μας, ελάτε με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού στον δρόμο που χαράζει υπεύθυνα η ελληνική Κυβέρνηση για ένα καλύτερο μέλλον για την ελληνική οικονομία, για ένα καλύτερο μέλλον για όλο τον ελληνικό λαό.
Σας ευχαριστώ πολύ.